Yudōfu - Tofu in bouillon

Yudōfu - Tofu au bouillon

"Yudōfu" is een vertaling van het Japanse "湯豆腐" (湯 "yu" = heet water, bad; 豆腐 "dōfu" = tofu). Het is een eenvoudig gerecht van tofu, gestoofd in een lichte bouillon (vaak op basis van kombu) en geserveerd met sauzen zoals ponzu.

Het is een zeer verfijnde en rustgevende manier van eten, typisch voor de tempelkeuken ( shōjin ryōri ) of wintermaaltijden in traditionele herbergen ( ryōkan ).

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 1 blok zijden (of halfstevige) tofu
  • 1 stuk kombu (ca. 5x5 cm)
  • 500 ml water
  • Om te serveren:
    • Sojasaus of ponzu
    • Vers geraspte gember
    • Fijngehakte bieslook
    • Optioneel: shichimi tōgarashi , yuzu koshō , geraspte daikon

Voorbereiding:

  1. Doe de kombu in een kleine pan of nabe met koud water.
    Laat het 20–30 minuten trekken.
  2. Verwarm het geheel zachtjes tot het begint te sudderen.
    Kook de kombu nooit (kans op bitterheid).
  3. Haal de kombu uit de pan en voeg voorzichtig de in grote blokjes gesneden tofu toe.
  4. Verwarm het geheel zachtjes gedurende 5 tot 10 minuten , zonder te laten koken, totdat de tofu gloeiend heet is.
  5. Aan tafel neemt iedereen een blokje, kruidt het in zijn eigen kommetje en eet het met rijst en tsukemono.

En hoe zit het met de bouillon?

  • Het blijft in de nabe , vaak heel helder, gemengd met kombu (en mogelijk shiitake).
  • Aan het einde van de maaltijd kan het zo gedronken worden , of
  • Sommige mensen voegen er een paar druppels sojasaus of een beetje yuzu aan toe voor de smaak.

...En dat is het! Dat is de essentie van de verfijnde eenvoud van de Japanse keuken.

Klassieke begeleidingen van yudōfu:

Japanse witte rijst ( gohan )

Eenvoudig, licht plakkerig, perfect om een ​​beetje bouillon of saus te absorberen.

Tsukemono (Japanse augurken)

Enkele traditionele ideeën:

  • Takuan (gele daikon-radijs, melkzuurgefermenteerd)
  • Shibazuke (gefermenteerde aubergine en komkommer met rode shiso — zeer typisch voor Kyoto)
  • Umeboshi (gezouten en zure pruim, zeer sterke smaak)
  • Hakusai no tsukemono (licht gezouten en gefermenteerde Chinese kool)

Andere mogelijke bijgerechten:

  • Hijiki ni (hijiki-zeewier gekookt met wortelen en gebakken tofu)
  • Gomaae (sesamspinazie)
  • Kinpira (geraspte wortel en gobowortel gebakken in een soja-sesamsaus)
  • Een kleine salade van zeewier of komkommer met rijstazijn