Kansō Renkon no Kinpira - Gedroogde Lotus Kimpira

In Japan is de lotus ( renkon ) veel meer dan een groente: in het boeddhisme is het een symbool van zuiverheid en helderheid van geest, omdat de lotus in de modder groeit en daarbij een bloem van grote elegantie voortbrengt.
Het wordt het hele jaar door gekookt, vers of gedroogd, vooral in seizoensgerechten of zelfgemaakte bento's. Het unieke uiterlijk, doorboord met kleine gaatjes, roept het vermogen op om ‘de toekomst te zien’ – een prachtige metafoor voor een tafel die een brug slaat tussen traditie en moderniteit.
Deze lotus kinpira, verrijkt met sesamzaadjes, is een eerbetoon aan de alledaagse Japanse keuken: eenvoudig, evenwichtig en toch zeer suggestief.
Dit recept is geschikt als bijgerecht voor 2-3 personen.
Ingrediënten
- 20-30 g gedroogde lotus (Kansō Renkon -乾燥蓮根)
- 1 kleine wortel (ongeveer 80-100 g)
- 1 theelepel geroosterde sesamolie
- 1 klein teentje knoflook (fijngehakt of geperst)
- 1/2 theelepel geroosterde witte sesamzaadjes (voor garnering)
- Optioneel: een paar rode pepervlokken (ichimi of shichimi togarashi) voor een pittige smaak.
Voor de Kimpira-saus:
- 2 eetlepels Japanse sojasaus
- 2 eetlepels mirin
- 1 eetlepel suiker
- 2 eetlepels water of lichte dashi (om te verdunnen en het koken te vergemakkelijken)
Instructies
-
Rehydrateer de gedroogde lotus:
- Doe de gedroogde lotus in een hittebestendige kom.
- Giet heet (bijna kokend) water over de lotus en laat het minimaal 15-20 minuten weken, of totdat de lotus goed gehydrateerd en soepel is, maar nog wel een beetje stevig. De rehydratatietijd kan variëren, afhankelijk van het type en de grootte van de gedroogde lotusstukken.
- Laat de gerehydrateerde lotus goed uitlekken. Knijp er zachtjes in om overtollig water te verwijderen.
- Snijd de gerehydrateerde lotusstukken in dunne reepjes of in "kwarten" als ze rond zijn (ongeveer 2-3 mm dik).
-
Bereid de overige groenten voor:
- Schil de wortel en snijd hem in dunne reepjes (luciferhoutjes) van ongeveer 4-5 cm lang.
-
Bereid de Kimpira-saus:
- Meng in een kommetje de sojasaus, mirin, suiker en water (of dashi). Goed roeren tot de suiker is opgelost. Opzij zetten.
-
Kimpira koken:
- Verhit de sesamolie in een koekenpan of wok op middelhoog vuur.
- Voeg de gehakte knoflook toe en bak deze ongeveer 30 seconden snel, tot de knoflook geurig is.
- Voeg de gehydrateerde lotusstukjes toe aan de pan. Bak ze 3-4 minuten en blijf voortdurend roeren, tot ze zacht worden, maar nog wel stevig zijn.
- Voeg de julienne gesneden wortels toe en bak nog 2-3 minuten.
- Giet de bereide Kimpira-saus over de groenten in de pan. Als u chili gebruikt, voeg deze dan nu toe.
- Goed roeren en de saus laten sudderen. De saus zal dikker worden en de groenten omhullen. Blijf roeren tot het meeste vocht verdampt is en de groenten glanzend zijn (ongeveer 3-5 minuten).
-
Afwerking en service:
- Van het vuur halen.
- Doe de Kimpira in een serveerschaal.
- Bestrooi vlak voor het serveren rijkelijk met geroosterde sesamzaadjes.
- Deze gedroogde lotus Kimpira is heerlijk warm, lauw of zelfs koud als bijgerecht in een bento of met rijst.
- Voor wie van pittig eten houdt, zijn een paar druppels Layu (pikante sesamolie) welkom.
Tips voor een succesvolle gedroogde Lotus Kimpira:
- Rehydratatie: Zorg ervoor dat de lotus goed gehydrateerd is, maar niet papperig. Het moet een zekere stevigheid behouden om de karakteristieke knapperigheid van Kimpira te behouden.
- Bereiding: Het doel is om het vlees van binnen mals te maken, terwijl de buitenkant een licht knapperige textuur behoudt. Let goed op het kookproces.
- Variatie: Voor een extra vleugje frisheid kun je wat geraspte verse gember toevoegen samen met de knoflook.