Recept: Kyuri to Wakame no Sunomono - Vinaigrette Komkommer- en Wakame-salade

In Japan wordt sunomono – letterlijk 'ingelegde dingen' – gebruikt bij maaltijden om lichtheid en balans te brengen. Een van de populairste is Kyuri to Wakame no Sunomono , die de knapperigheid van komkommer combineert met de zoute zoetheid van wakame.
Het is een simpele salade, vaak geserveerd in de zomer of in een bentobox, die bij velen seizoenssmaken en jeugdherinneringen oproept. Een klein bakje vol frisheid, trouw aan de Japanse geest: verfijnd, evenwichtig en essentieel.
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk Bereidingstijd: 15 minuten (exclusief rusttijd voor de komkommer) Rusttijd: 10-15 minuten (voor de komkommer) Porties: 2-3 personen Geschikt voor diëten: Vegetarisch, Veganistisch, Glutenvrij (indien azijn en sojasaus glutenvrij zijn)
Ingrediënten:
-
Voor de salade:
- 1 komkommer (Japanse soort of halve Europese komkommer)
- 2-3 g gedroogd wakame zeewier (ongeveer 1 theelepel)
- ½ theelepel fijn zout (om de komkommer los te maken)
-
Voor de vinaigrette (Sunomono-zu酢の物酢):
- 3 eetlepels rijstazijn ( Komezu )
- 2 eetlepels suiker
- ½ theelepel zout
- 1 theelepel Japanse sojasaus (optioneel, voor een umami-tintje)
- 1 eetlepel dashi (Japanse bouillon, optioneel, voor extra diepte)
-
Voor de topping (optioneel):
- Een paar geroosterde witte sesamzaadjes
- Een beetje verse gember, geraspt of in dunne reepjes gesneden
Benodigde materialen:
- Mengkom(men)
- Mandoline of scherp mes
- Fijne zeef of kaasdoek
- Kleine steelpan of kom voor dressing
Bereidingsinstructies:
Stap 1: Bereid de komkommer voor
- Wassen en schillen (optioneel): Was de komkommer grondig. Je kunt hem volledig schillen, afwisselend in strepen voor een zebra-effect, of met schil laten als hij dun is.
- Dunne plakjes: Snijd de komkommer in zeer dunne plakjes (ongeveer 1-2 mm dik). Gebruik bij voorkeur een mandoline om gelijkmatige, transparante plakjes te krijgen. Heb je die niet, dan is een scherp mes met een beetje geduld ook voldoende.
- Uitlekken: Doe de komkommerplakjes in een kom en bestrooi ze met een halve theelepel zout. Meng goed en laat 10 tot 15 minuten staan. Het zout trekt overtollig water uit de komkommer, waardoor deze knapperiger wordt en de smaak geconcentreerder.
- Knijpen: Na het rusten zal de komkommer veel water hebben losgelaten. Spoel hem kort af onder koud water om overtollig zout te verwijderen. Knijp de komkommerplakjes vervolgens stevig uit in je handen of door een kaasdoek om zoveel mogelijk water te verwijderen. Dit is een cruciale stap voor een knapperige komkommer!
Stap 2: Rehydrateer de Wakame
- Rehydrateren: Doe het gedroogde wakame-zeewier in een kom en bedek met koud water. Laat het 5 minuten weken. Het zal snel uitzetten en zijn soepele textuur terugkrijgen.
- Uitlekken en snijden: Laat de wakame goed uitlekken nadat hij is gerehydrateerd. Knijp er zachtjes in om overtollig water te verwijderen. Snijd de grote bladeren in stukken die gemakkelijker te eten zijn (ongeveer 2-3 cm).
Stap 3: Bereid de vinaigrette (Sunomono-zu)
- Mengen: Meng in een kleine kom rijstazijn, suiker en ½ theelepel zout.
- Oplossen: Goed roeren tot de suiker en het zout volledig zijn opgelost.
- Optionele toevoegingen: Indien u sojasaus en/of dashi gebruikt, voeg deze dan op dit punt toe en meng opnieuw.
Stap 4: Montage en service
- Mengen: Meng in een slakom voorzichtig de uitgelekte komkommer met de gerehydrateerde wakame.
- Besprenkelen: Giet de Sunomono-zu-dressing over het komkommer-wakamemengsel. Meng voorzichtig zodat alle ingrediënten goed bedekt zijn.
- Koelen (optioneel): U kunt het gerecht direct serveren, maar het smaakt nog lekkerder als u het 15-30 minuten in de koelkast zet, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen en het gerecht koud kan worden.
- Serveren: Verdeel de Sunomono over kleine individuele kommen.
- Garnering: Bestrooi het gerecht vlak voor het serveren met geroosterde sesamzaadjes en voeg eventueel extra toppings naar keuze toe (gember, radijs, etc.).
Tips van de chef voor een perfecte Sunomono:
- Komkommer: Sla het afgieten nooit over! Dit zorgt voor een knapperige komkommer en voorkomt dat het gerecht waterig wordt.
- Rijstazijn: Gebruik ongekruide rijstazijn om de suiker-zoutbalans van uw saladedressing beter te kunnen regelen.
- Pas de smaak aan: Sunomono-zu dressing is zeer veelzijdig. Proef en voeg naar smaak suiker en zout toe. Als je het zoeter of zuurder wilt, pas het dan aan!
- Variaties: Voel je vrij om andere ingrediënten toe te voegen om de smaak te variëren: plakjes radijs, stevige blokjes tofu of zelfs reepjes rode paprika voor een vleugje pit.
- Ideale begeleider: Sunomono is perfect bij rijke gerechten zoals tempura, yakitori-spiesjes of rijstgerechten. Het voegt een welkome frisse toets toe.