Inarizushi – 3 manieren om ze te bereiden

Inarizushi (of inari sushi) zijn kleine porties gekruide gebakken tofu ( abura-age ) met rijst in azijn. Het is een zeer populair gerecht in Japan en is gemakkelijk te personaliseren met groenten, zaden of Japanse kruiden. Hier is een compleet recept met drie variaties: witte rijst, rijst met gemengde groenten en rijst met kleurrijke topping. Een perfect gerecht voor een bento, een picknick of een zelfgemaakt Japans voorgerecht!
Het bereiden van de rijstbasis
Ingrediënten voor ongeveer 10 inarizushi:
- 10 zakjes gekruide abura-age
- 300 g gekookte Japanse rijst
- 3 eetlepels rijstazijn ( komezu ) of umeboshi-azijn ( ume su )
- 1 theelepel zout
Rijst kruiden: Giet de rijstazijn over de gekookte rijst terwijl deze nog heet is. Voeg zout en kruiden toe met de specerijen en smaakmakers naar keuze (zie hieronder) en meng voorzichtig om te voorkomen dat de korrels geplet worden. Laat afkoelen.
De drie variaties:
1. Klassieke inarizushi met witte rijst
- Vul de zakjes uitsluitend met gekruide rijst.
- Voeg voor de finishing touch wat geroosterde sesamzaadjes toe.
2. Inarizushi met rijst gemengd met groenten
Voeg bijvoorbeeld toe aan de afgekoelde rijst:
- 1 el geraspte wortel
- 1 el edamame
- 1 el gerehydrateerde shiitake -paddenstoelen gebakken in mirin- en sojasaus
- 1 tl gehakte ingelegde gember ( gari ) (optioneel)
- Zwarte of witte sesamzaadjes. Vul de zakjes met dit kleurrijke mengsel.
3. Inarizushi met witte rijst + groentetopping
Vul de zakjes met de gekruide rijst en schik ze mooi erbovenop:
- Komkommerschijfjes
- Dunne reepjes augurken (takuan, radijs, raap, enz.)
- Citroenachtige avocadoschijfjes
- Wortel- of lente-uibloemen
- Gehakte shiso of bieslook
- Citroen- of yuzuschil

Specerijen en kruiden om de smaken te variëren
U kunt naar wens het volgende toevoegen of bestrooien:
- Shichimi togarashi (hete kruidenmix)
- Yuzu kosho (yuzu en chilipasta)
- Wasabi (met mate)
- Nori zeewier in vlokken of in dunne reepjes gesneden
- Gehakte umeboshi (gezouten zure pruim), of umeboshipuree
- Sanshō (Japanse citroenpeper)
- Gari (ingelegde gember), gehakt of in plakjes
Advies :
- Vul de zakken niet te vol, ze zijn kwetsbaar.
- U kunt de rijst variëren: wit, volkoren of zelfs gemengd met graanrijst.
- Serveer op kamertemperatuur met groene thee of in een bentobox.
Eet smakelijk! Deze inarizushi zijn makkelijk te bereiden en perfect om de Japanse keuken in elk seizoen te ontdekken.