Ita Fu no Nimono, gebakken spinazie met sesam en gestoomde Japanse rijst.

ita fu no nimono

Japans recept geïnspireerd door de shōjin ryōri-keuken

Dit eenvoudige en evenwichtige gerecht vindt zijn oorsprong in de Japanse boeddhistische keuken (shōjin ryōri), maar is aangepast aan de huidige smaak. Het gerecht bestaat uit ita fu (gedroogde tarwegluten), gekookt in een milde umamibouillon, geserveerd met gestoomde Japanse rijst en op Japanse wijze gebakken spinazie. Een voedzame, rustgevende en veganistische maaltijd.

Ingrediënten (voor 2 personen)

Want het is geen mono:

  • 4 tot 6 stukjes ita fu (gedroogde tarwegluten)
  • 300 ml groente dashi (water + kombu , of instant )
  • 2 eetlepels eetlepels sojasaus
  • 1 eetl. eetlepel mirin
  • 1 eetl. eetlepel sake
  • 1 eetl. eetlepel suiker (optioneel)

Voor de gebakken spinazie:

Voor Japanse rijst:

  • 1 kopje Japanse rijst
  • 1 tot 1,1 kopje water (indien rijstkoker)
  • (Optioneel) 1 stuk kombu 5 cm

Voorbereiding

Stap 1 – Japanse rijst koken

  1. Spoel de rijst goed af met koud water, tot het water bijna helder is (4-6 keer).
  2. Giet af en doe het in de rijstkoker met het water en de kombu (indien gebruikt).
  3. Laat het 20–30 minuten weken en start vervolgens het programma. Laat het 10 minuten staan ​​als het klaar is, voordat je het lucht.

📝 Kombu voegt een vleugje zoete umami toe aan de rijst, zonder deze te overheersen.

Stap 2 – Ita fu no Nimono (gestoofde gluten)

  1. Laat de itafustukken 10–15 minuten weken in warm water. Giet ze af en knijp ze voorzichtig uit om overtollig water te verwijderen.
  2. Breng de dashi in een pannetje aan de kook. Voeg sojasaus, mirin, sake en suiker toe. Goed mengen.
  3. Voeg de stukjes ita fu toe en laat ze op laag vuur 10–15 minuten sudderen, zodat ze de bouillon kunnen opnemen.

Stap 3 – Gebakken spinazie met sesamzaadjes

  1. Verhit de sesamolie in een pan.
  2. Voeg de gewassen verse spinazie en een snufje zout toe. Bak ze op middelhoog vuur gedurende 1 à 2 minuten, totdat ze licht geslonken zijn.
  3. Haal de pan van het vuur en bestrooi met geroosterde sesamzaadjes.

Deze kookmethode is weliswaar niet klassiek voor shōjin ryōri, maar respecteert de Japanse smaak en eenvoud. Het voegt ook contrast toe aan de maaltijd. Als u zich aan een 100% traditioneel gerecht wilt houden, kies dan het recept voor Horenso no Gomae (Spinazie met sesam)

Dressuur

  • Zet een kommetje rijst neer.
  • Serveer met een paar stukjes itafu en een beetje bouillon.
  • Voeg de gebakken spinazie er apart bij.
  • Voor een complete ervaring kunt u er Japanse groene thee (sencha) bij serveren.

Culturele notities

  • Er zijn verschillende soorten Fu , met verschillende vormen en consistenties. I ta fu is een specialiteit uit regio's als Yamagata en Niigata. De unieke textuur doet soms denken aan yuba (tofuhuid).
  • De Shōjin ryōri- keuken, traditioneel veganistisch, streeft naar balans en rust door middel van eenvoudige en voedzame gerechten.
  • Het gebruik van de combinatie van rijst, groenten en lichte bouillon is kenmerkend voor de ichijū-sansai- stijl, een hoofdbestanddeel van de Japanse gastronomie.

 

Wilt u een ander even smakelijk ingrediënt ontdekken?

Dit is uw kans om ons Kirimochi-recept uit te proberen .

Terug naar blog