Ochazuke met Hojicha-thee

Ochazuke (お茶漬け) is een eenvoudig en geruststellend Japans gerecht bestaande uit warme rijst besprenkeld met thee, vaak overgoten met hartige kruiden. Traditioneel wordt het geserveerd aan het einde van de maaltijd of als een lichte snack. Het is een van de vele voorbeelden van de elegantie van de Japanse keuken in al zijn eenvoud.
Deze versie bevat Hojicha , een geroosterde groene thee met een milde, geroosterde smaak die een warme toets geeft aan dit snelle en smakelijke gerecht.
Ingrediënten (voor 1 portie)
- 1 kom gekookte Japanse rijst (heet of warm)
- 200 ml goed gezette Hojicha-thee
- 1 vel nori , in dunne reepjes gesneden
- 1 kleine umeboshi-pruim (optioneel)
- 1 theelepel geroosterde sesamzaadjes
- Wasabipasta (naar smaak)
- Een paar plakjes takuan (ingelegde daikon-radijs / optioneel)
Toppings naar keuze:
- Dun gesneden gegrilde tofu of yuba
- Edamame of groene erwten
- Fijngehakte bieslook, mitsuba of shiso
Voorbereiding
- Bereiding van Hojicha-thee : laat ongeveer één eetlepel blaadjes trekken in 200 ml heet water (90°C) gedurende 2 tot 3 minuten. Filteren en reserveren.
- Doe de rijst in een kom en voeg de toppings van uw keuze toe: nori, sesamzaadjes, umeboshi, gegrilde tofu, groene groenten, aromatische kruiden, enz.
- Giet de hete thee voorzichtig over de rijst, totdat deze gedeeltelijk onder staat.
- Serveer direct en voeg eventueel een beetje wasabi toe om het gerecht wat pittiger te maken.
Notities
Hojicha is minder wrang dan sencha of genmaicha en geeft ochazuke een ronde, houtachtige en zeer rustgevende smaak, maar elke variant kan worden gebruikt. Je kunt dit gerecht eindeloos aanpassen, afhankelijk van de beschikbare ingrediënten: het is een geweldige manier om gekookte rijst of overgebleven Japanse bijgerechten te hergebruiken.
Wilt u meer inspiratie?
Ontdek onze recepten voor Ita Fu No Nimono en Kirimochi .