Yuzu goma harusame sarada – Vermicellisalade met yuzu en sesam

Yuzu goma harusame sarada – Salade de vermicelles au yuzu et sésame

In Japan zijn koude salades met transparante vermicelli ( harusame ) erg populair, vooral in de warmere maanden. Licht, verfrissend en binnen enkele minuten klaar, en verkrijgbaar in vele variaties, van hartig tot lichtzoet, waarbij altijd veel aandacht wordt besteed aan de balans van de smaken.

In deze versie wordt de heldere, citrusachtige smaak van yuzusap gecombineerd met de zoetheid van gemalen witte sesam ( shiro nerigoma ) voor een romige, pittige en typisch Japanse saus. Gedroogde geraspte daikon ( kiriboshi daikon ), een traditionele bereiding die vaak in stoofschotels wordt gebruikt, wordt hier gerehydrateerd en door de salade gemengd voor meer body en een licht rustieke, plantaardige noot.

Serveer gekoeld, als voorgerecht, bijgerecht of in een lunchbento.

Ingrediënten (voor 2 tot 3 porties)

Basis:

Saus:

Voorbereiding

  1. Kook de harusame
    Dompel ze 2 tot 3 minuten in kokend water. Giet ze af en spoel ze af met koud water. Knip ze grof af met een schaar als de draden te lang zijn.

  2. Rehydrateer de kiriboshi daikon
    Week het 10 minuten in warm water. Giet het af, knijp het lichtjes uit en zet het apart.

  3. Bereid de groenten voor
    Snijd de komkommer in dunne reepjes of juliennereepjes. Bestrooi eventueel licht met zout en laat 5-10 minuten uitlekken. Dep de komkommer vervolgens droog.

  4. Meng de saus
    Meng de sesampasta met warm water tot een gladde massa. Voeg de sojasaus, het yuzusap, de mirin en eventueel de azijn toe. Proef en pas de consistentie aan, afhankelijk van de zuurtegraad of de zoetheid van de yuzu.

  5. Stel de salade samen
    Meng in een kom de harusame, de gerehydrateerde daikon en de komkommer. Voeg de dressing toe en meng goed. Zet, indien mogelijk, 10-15 minuten in de koelkast om de smaken te laten ontwikkelen.

  6. Dienen
    Bestrooi met geroosterde sesamzaadjes en eventueel jonge scheuten of verse Japanse kruiden.


Tips:

  • Om het gerecht completer te maken, kun je er blokjes tofu aan toevoegen.
  • De yuzusaus kan ook worden verrijkt met geraspte schil als u verse yuzu gebruikt (zeldzaam, maar heerlijk).
  • Deze salade kan 1 dag in de koelkast bewaard worden, maar de vermicelli kan dan wel iets uitdrogen.
Terug naar blog