Recept: Zoete Miso-Sojasaus

Een saus geïnspireerd op tempeltafels, opnieuw uitgevonden voor vandaag
In de traditionele Japanse keuken is miso veel meer dan alleen een ingrediënt: het is een fundament, een pilaar, bijna een symbool. Gecombineerd met sojasaus vormt het een duo dat diepgeworteld is in de culinaire cultuur, met name in de plantaardige keuken van tempels, shōjin ryōri .
Deze milde miso-sojasaus is geïnspireerd op deze tradities, maar heeft er ook een eigen draai aan gegeven: hij heeft de intensiteit van miso en de rondheid van soja, maar een zachte, romige textuur die lijkt op mayonaise. Een eigentijdse interpretatie van Japanse klassiekers in een creatief en toegankelijk gerecht.
Ingrediënten (voor een klein potje)
- 2 eetlepels witte miso (shiro miso)
- 1 el tamari of shōyu
- 1 el milde rijstazijn
- 2 eetlepels neutrale plantaardige olie (raapzaad-, zonnebloem- of milde sesamolie)
- 1 tot 2 theelepels rijststroop of hele suiker, naar smaak
- (Optioneel) 1/2 theelepel Japanse mosterd (karashi) of witte sesampasta voor extra bindmiddel
Voorbereiding
- Meng de miso, sojasaus en rijstazijn in een kom.
- Voeg zoetstof (rijststroop of suiker) en mosterd of witte sesamzaadjes toe, indien gebruikt.
- Voeg geleidelijk de olie toe en klop krachtig tot er een gladde, romige textuur ontstaat, die lijkt op mayonaise.
- Proef en pas de zoet-zoutbalans naar wens aan.
- Koel bewaren. De textuur zal iets dikker worden.
Gebruik
- Perfect bij gegrilde groenten
- Als dip voor rauwe groenten of paddenstoelentempura
- Als spread op een tofu sandwich of op een rijstwafel
- Als finishing touch in een kom Japanse groenteontbijtgranen
Namelijk
- Shiro miso , mild en lichtzoet, is ideaal voor dit soort saus. Voor een stevigere versie kun je een donkerdere miso gebruiken, maar dan moet je de hoeveelheid suiker aanpassen.
- Deze saus, die zeer rijk is aan umami, kan 3 tot 4 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaard worden .