Recept: Zwarte sesam- en yuzu-mayonaise

Recette : Mayonnaise au sésame noir et yuzu

Een saus op het kruispunt van traditionele en moderne smaken

Mayonaise is niet van Japanse oorsprong, maar sinds de introductie ervan op de archipel begin 20e eeuw is het een populair smaakmaker geworden, vaak creatief hergebruikt in de keuken thuis en in moderne cafés. De beroemde Kewpie, gemaakt met eidooier en rijstazijn, heeft zelfs een cultstatus bereikt.

Tegenwoordig combineert de Japanse culinaire scene steeds vaker traditionele smaken met meer westerse of plantaardige basissen. Onder deze eigentijdse creaties valt de mayonaise met zwarte sesam en yuzu op: elegant, diep, lichtzoet en pittig, en belichaamt perfect de geest van modern Japan: respectvol voor ingrediënten, maar toch gedurfd in de combinaties.


Ingrediënten (voor een klein potje)

  • 3 eetlepels yuzu-mayonaise (of mayonaise + een scheutje yuzu-sap )
  • 1 tot 1,5 theelepel zwarte sesampasta ( kuro neri-goma )
  • 1 snufje zout of een scheutje shōyu (optioneel)
  • 1 tl mirin of warm water , om de sesampasta los te maken
  • (Optioneel) 1/2 theelepel rijstsiroop of een vleugje suiker, afhankelijk van de bitterheid van de gebruikte zwarte sesam

Voorbereiding

  • Meng in een kommetje de zwarte sesampasta met de mirin of een beetje warm water en meng tot een gladde, vloeibare massa.
  • Voeg de yuzumayonaise toe en meng goed, totdat er een gladde, diepgrijze, licht gemarmerde saus ontstaat.
  • Proef en breng op smaak met zout, shōyu of een scheutje siroop indien nodig, afhankelijk van de balans tussen vet, zuurgraad en bitterheid.
  • Bewaar in de koelkast tot het moment van serveren. De saus is 3 tot 4 dagen houdbaar in een luchtdichte verpakking in de koelkast. Hij zal na verloop van tijd iets dikker worden.

Hoe gebruik je het?

Deze mayonaise met zwarte sesam en yuzu is een zeer veelzijdige saus:

  • Met knapperige fu of gefrituurde tofu , voor een gerecht met krachtige umami-accenten.
  • Als bijgerecht bij groentechips , vooral lotuschips of zeewierchips.
  • Als topping op een kom rijst, een koude sobasalade of een Japanse groentesandwich .

De aardse, pittige en lichtzoete smaak past ook goed bij gegrilde aubergine, champignons of zelfs onconventionele maki.


Namelijk

  • Zwarte sesam is rijk aan calcium, ijzer en antioxidanten. De diepe, geroosterde smaak wordt veel gebruikt in desserts, maar combineert ook uitstekend met hartige gerechten.
  • Yuzu heeft een bloemige citrusgeur, tussen limoen, mandarijn en grapefruit.
Terug naar blog