Mitarashi Dango – Dango met zoet-zoute saus

Mitarashi Dango – Dango à la sauce sucrée-salée

Een iconische zoete lekkernij van Japanse matsuri

Matsuri (祭り) zijn traditionele festivals die het leven in Japan accentueren, of ze nu religieus, seizoensgebonden of lokaal zijn. Te midden van de vrolijke sfeer van matsuri vind je talloze straatstalletjes ( yatai ) die eten aanbieden om onderweg van te genieten – en daaronder neemt mitarashi dango een prominente plaats in.

Deze kleine kleverige rijstballetjes, vaak geserveerd op spiesjes, worden licht gegrild en vervolgens overgoten met een glanzende saus van shōyu , suiker en kuzu. Een perfecte balans tussen zoet en hartig, eenvoudig thuis te maken... en een vleugje Japan op je bord.

Ingrediënten (voor 3 tot 4 spiesjes)

Voor de gehaktballen:

  • 100 g kleefrijstmeel
  • 80 tot 90 ml lauw water
  • (optioneel) een snufje suiker

Voor de zoete en hartige saus:

  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels shoyu (Japanse sojasaus)
  • 2 eetlepels water
  • 1 afgestreken theelepel kuzu
  • 2 eetlepels extra water om de kuzu te verdunnen

Voorbereiding

1. Bereid het dangodeeg:
Giet het kleefrijstmeel in een kom. Voeg beetje bij beetje het water toe en meng tot een zacht, maar niet plakkerig deeg. Het zou gemakkelijk een bal moeten vormen.

2. Vorm de dango:
Vorm balletjes ter grootte van een grote hazelnoot (ongeveer 10-12 g). Strijk de bovenkanten goed glad.

3. Koken:
Doe de gehaktballetjes in een pan met kokend water. Kook ze, zodra ze boven komen drijven, nog 1 à 2 minuten. Schep ze er dan met een schuimspaan uit en doe ze in een kom met koud water. Laat uitlekken.

4. Mesh (optioneel maar aanbevolen):
Rijg de gehaktballetjes aan spiesjes in groepjes van 3 of 4. Bak de dango lichtbruin in een pan of met een brander, voor een gegrilde smaak die doet denken aan streetfood.

5. Mitarashi-saus:
Doe de suiker, shōyu en 2 eetlepels water in een kleine pan.
Meng in een aparte kom voorzichtig de kuzu met 2 eetlepels koud water, totdat er geen klontjes meer zijn.
Giet de verdunde kuzu in de pan.
Breng het mengsel al roerend aan de kook en laat het zachtjes koken.
De saus zal geleidelijk dikker en doorschijnend worden : dit is een teken dat de kuzu goed gaar is.
Haal het van het vuur zodra de textuur glad en glanzend is.

6. Opleiding:
Bestrijk de spiesjes rijkelijk met hete saus. Serveer warm.


Truc

Mitarashi dango's zijn het lekkerst als je ze dezelfde dag nog drinkt. Voor een complete Japanse snack combineer je ze met geroosterde groene thee, zoals hojicha .

Terug naar blog