Kinako Dango – Kleefrijstballetjes gerold in geroosterd sojabonenpoeder

Kinako Dango – Boulettes de riz gluant roulées dans de la poudre de soja grillé

Een klassiek Japans familiegerecht, eenvoudig en natuurlijk sausvrij. Deze kleefrijstballetjes worden gerold in licht gezoet kinakopoeder , wat ze een nootachtige smaak en een gladde textuur geeft. Perfect als tussendoortje, dessert of thee.

Ingrediënten (voor 10 tot 12 dango)

Voor de dango:

  • 100 g kleefrijstmeel
  • Ongeveer 90 ml heet water
  • (Optioneel) 1 tot 2 theelepels suiker

 

Voor de kinako-coating:

  • 2 eetlepels kinako (geroosterd sojabonenpoeder)
  • 1 eetlepel suiker (of meer naar smaak)
  • Een snufje zout (optioneel)

Voorbereiding

  1. Bereid het dangodeeg voor
    Meng het kleefrijstmeel met het warme water en voeg het geleidelijk toe tot een glad, soepel en niet-plakkerig deeg (een "oorlel"-textuur, zoals ze in Japan zeggen). Voeg naar wens een beetje suiker toe.

  2. Vorm de gehaktballen
    Verdeel het deeg in stukken ter grootte van een walnoot en vorm er ronde ballen van.

  3. Kook de dango. Doe ze in een pan met kokend water. Laat ze, zodra ze boven komen drijven, nog 2 minuten koken.

  4. Koel
    Giet de dango af en dompel ze meteen onder in een kom met water.

    Laat het afkoelen om het koken te stoppen. Giet het opnieuw af.

  5. Bereid het kinakomengsel voor
    Meng het kinakopoeder met de suiker (en eventueel een snufje zout) in een ondiepe schaal.

  6. Bedek de dango
    Rol de nog warme dango door het kinakomengsel tot hij goed bedekt is. Je kunt het mengsel er ook gewoon overheen strooien bij het serveren.

  7. Dienen
    Leg 3 tot 4 dango's op kleine bordjes of stokjes op kamertemperatuur. Serveer dezelfde dag nog.


Advies :

  • Kinako dango's blijven niet lang goed in de koelkast : ze worden hard. Eet ze het liefst dezelfde dag nog op.
  • Voor een intensere smaak: gril de dango lichtjes in een pan voordat u ze in de kinako rolt.
Terug naar blog