Nitsuke van wortel-, selderij- en soja-eiwitten met hatcho-miso
            Nitsuke (煮付け) is een veelgebruikte Japanse kookmethode, vooral populair in de thuiskeuken. Het is een sudder- of braadtechniek, waarbij ingrediënten in een gekruide saus worden gekookt tot de vloeistof is opgenomen of gereduceerd, waardoor de smaken zich goed verspreiden.
Ingrediënten (voor 2 tot 3 personen)
- 2 wortels
 - 2 stengels bleekselderij
 - 1 ui of 2 teentjes knoflook
 - 50 g fijn getextureerd soja-eiwit
 - 1 el Hatcho miso
 - 1 el mirin
 - 1 el sojasaus
 - 1 theelepel rijststroop (of ahornsiroop)
 - 200 ml water
 - 1 el sesamolie (of andere neutrale olie)
 - 1 handvol gehakte bieslook
 - (Optioneel: geraspte gember, sesamzaadjes )
 
Voorbereiding
- Rehydrateer de PST's 10-15 minuten in kokend water (of lichte bouillon). Giet af en knijp goed uit.
 - Snijd de wortels in reepjes en de selderij in stukken. Hak de knoflook fijn.
 - Verhit de olie in een koekenpan. Fruit de knoflook (en eventueel gember) met de PST en voeg dan de wortelen en selderij toe. Bak 2-3 minuten.
 - Los de hatcho miso op in een beetje heet water en voeg het toe aan de pan met de mirin, sojasaus, siroop en water.
 - Dek af en laat op laag vuur 15 tot 20 minuten sudderen, totdat de groenten zacht zijn en het sap iets is verdampt.
 - Serveer warm, bestrooid met verse bieslook en eventueel sesamzaadjes.
 
