Recept: Zelfgemaakte Tonkatsu-saus - De Bull-Dog Spirit in een ambachtelijke versie

Een cultsaus uit de Yoshoku-keuken
Tonkatsusaus is een van de pijlers van de Japanse yōshoku (洋食) keuken, gerechten geïnspireerd door het Westen maar aangepast aan de Japanse smaak. Het wordt traditioneel geserveerd bij gepaneerde schnitzels zoals tonkatsu (gebakken varkensvlees), maar ook bij kroketten ( korokke ), gebakken tofu of katsu sando sandwiches.
Verdikt, zoet, pittig en fruitig, het doet denken aan worcestersaus... maar dan luxueuzer. Deze zelfgemaakte versie, zonder toevoegingen, heeft de geest van klassieke kant-en-klare sauzen (zoals de beroemde Bull-Dog), maar biedt je de mogelijkheid om de smaken naar eigen smaak aan te passen.
Ingrediënten (voor ongeveer 100 ml)
- 1,5 eetlepel sojasaus (shōyu) of tamari
- 2 eetlepels ketchup of tomatenpuree
- 1 eetlepel rijstazijn
- 2 eetlepels rijstsiroop ( mizuame ) of hele suiker
- 1 tl Japanse mosterd ( karashi )
- 1/2 tl geraspte verse gember (of poeder)
- 1 tot 2 eetlepels water , om de consistentie aan te passen
- (Optioneel) 1 snufje gemalen kaneel of kruidnagel , om de pittige aroma's van worcestersaus naar voren te brengen
Voorbereiding
- Doe alle ingrediënten behalve het water in een kleine steelpan.
- Verwarm het geheel op laag vuur en blijf voortdurend roeren.
- Wanneer de saus begint te pruttelen, voeg dan indien nodig een beetje water toe om een dekkende textuur te verkrijgen, niet te vloeibaar maar ook niet te dik.
- Haal van het vuur. Laat afkoelen: de saus zal iets dikker worden als hij afkoelt.
Behoud:
Blijft een week goed in de koelkast , in een klein potje of luchtdichte fles.
Klassieke of creatieve toepassingen
- Als dip voor gefrituurde groenten of tofukroketten
- In een gepaneerde kool- en tofusandwich, katsu sando -stijl
- Of om Japanse roergebakken noedels ( yakisoba ) wat pittiger te maken